De Renault Energy TCe 90-motor is een 3-cilinder, 0,9-liter turbocharged benzinemotor die wordt gebruikt in verschillende Renault-modellen zoals de Renault Clio, Renault Captur en Dacia Sandero. Autobezitters prijzen deze motor vaak om zijn compacte ontwerp, brandstofefficiëntie en lage exploitatiekosten. Echter, zoals bij elke motor, kent deze ook verschillende vervelende problemen, die door sommige autobezitters en automonteurs zijn gerapporteerd. Dit artikel beschrijft de meest voorkomende problemen van de Renault Energy TCe 90-motor en geeft aanwijzingen om deze problemen op te lossen.
Wat informatie over deze motor
De Renault Energy TCe 90-motor werd in 2012 geïntroduceerd als de eerste 3-cilindermotor van Renault, gepresenteerd op de autosalon van Genève. Sindsdien wordt hij gebruikt in verschillende kleine automodellen vanwege zijn brandstofefficiëntie en lage emissies.
Specificaties van de Energy TCe 90-motor
- Motorinhoud: 999 cm³
- Vermogen: 90 PK / 91 PS / 67 kW bij 5000 tpm
- Koppel: 160 Nm bij 3750 tpm
- Aspiratie: Turbo intercooler
- Versnellingsbak: 6-handgeschakeld
- Aandrijfwielen: Voorwielaandrijving (FWD)
- Brandstoftype: Benzine
- Brandstofsysteem: Multi-poorts injectie
- Brandstofverbruik: 5,1 L/100 km (NEDC)
- CO2 emissies: 99 g/km (Renault)
- Top snelheid: 180 km/h
- Acceleratie (0-100 km/h): 12,2 seconden
Automodellen die de Energy TCe 90-motor gebruiken
- Renault Clio 4
- Renault Clio 5
- Renault Captur
- Renault Twingo
- Dacia Sandero
- Dacia Logan
- Smart ForTwo
- Smart ForFour
Veelvoorkomende problemen van de Renault Energy TCe 90-motor
1. Turbocharger-failure
De turbocharger in de TCe 90-motor helpt het vermogen te verhogen door extra lucht in de verbrandingskamer te dwingen. Na verloop van tijd (meestal na 8 jaar gebruik) kunnen onderdelen van de turbocharger slijten door hoge temperaturen, olievervuiling of onvoldoende smering. Deze factoren kunnen leiden tot overmatige wrijving en turbo-failure.
Het compacte design van de 3-cilinder TCe 90-motor genereert aanzienlijke warmte, vooral in het gebied van de turbocharger. Als het koelsysteem niet efficiënt werkt, kan een hoge temperatuur leiden tot voortijdige slijtage van de turbocharger-onderdelen.
Sommige autobezitters en automonteurs hebben gerapporteerd dat de turbochargers in deze motor mogelijk niet van de hoogste kwaliteit materialen zijn gemaakt, wat leidt tot een hogere uitvalsgraad vergeleken met duurzamere turbochargers die in andere motoren worden gebruikt.
De turbocharger van de TCe 90-motor heeft een goede smering nodig, en eventuele problemen met de olie doorstroming of oliekeerringen van lage kwaliteit kunnen olie lekken of onvoldoende smering veroorzaken, wat de slijtage van de turbo lagers versnelt.
Tekenen van het probleem:
- Een aanzienlijke vermogensverlies van de motor, vooral bij hogere snelheden
- Zoemgeluid vanuit de motor
- Zwarte rook uit de uitlaat
- Overmatig oliegebruik
Frequentie van het probleem:
Turbocharger-failure komt zelden voor in de eerste 100.000 kilometer; het gebeurt vaak als de auto meer dan 140.000 kilometer heeft gereden.
Herstel en kosten:
Het herstellen van een defecte turbocharger kan worden uitgevoerd door de turbocharger te vervangen of de interne onderdelen te repareren. De vervangingskosten van een turbocharger liggen tussen de 400 en 600 euro.
2. Slijtage van de distributieriem
De distributieriem synchroniseert de nokkenas en krukas van de motor, zodat de kleppen op de juiste momenten openen en sluiten. Na 8-10 jaar kan de distributieriem slijten door warmte, spanning en blootstelling aan olie. Een versleten of beschadigde distributieriem kan leiden tot ernstige motorschade als deze breekt, waardoor er een botsing tussen kleppen en zuigers optreedt.
De kleine afmetingen van de Energy TCe 90-motor betekent dat de distributieriem onder striktere omstandigheden functioneert, wat leidt tot hogere warmte-expositie. Warmte zorgt ervoor dat rubberen riemen sneller verslechteren, wat de kans op slijtage en scheuren vergroot.
Sommige autobezitters hebben ook problemen gerapporteerd met de spanrol van de distributieriem. De functie van de spanrol is om de riem strak en uitgelijnd te houden; wanneer deze slijt, kan dit de riem laten slippen of breken.
Tekenen van het probleem:
- Tikgeluid vanuit de motor, vooral wanneer de auto stil staat
- Moeite met het starten van de motor
- Motorhapert of verliest motorvermogen
- Zichtbare scheuren of rafelingen op de distributieriem
Frequentie van het probleem:
Renault raadt aan om de distributieriem om de 120.000 kilometer of om de zes jaar te vervangen.
Herstel en kosten:
Het vervangen van de distributieriem is een preventieve maatregel; de kosten bedragen tussen de 100 en 200 euro. Een gebroken distributieriem resulteert in aanzienlijk hogere kosten door interne motorschade, die kan oplopen tot meer dan 1200 euro.
3. Defecte ontstekingsspoel
Ontstekingsspoelen genereren de elektrische vonk die nodig is om het lucht-brandstofmengsel in de motor te ontsteken.
De ontstekingsspoelen zijn geplaatst nabij de heetste delen van de motor, en het kleine motorcompartiment van de TCe 90 biedt mogelijk niet voldoende koeling of ventilatie voor deze componenten. Deze overmatige warmte kan ervoor zorgen dat de spoel pakketten sneller verslechteren.
De kwaliteit van het materiaal is een andere oorzaak. Sommige automonteurs zeggen dat de ontstekingsspoelen die in deze motor worden gebruikt niet zo robuust zijn als die in andere modellen, wat mogelijk leidt tot een hogere uitvalsgraad.
Tekenen van het probleem:
- Motor loopt ongelijk of trilt wanneer de auto stil staat.
- Controle-lampje motormanagement gaat branden
Frequentie van het probleem:
Problemen met de ontstekingsspoelen komen relatief vaak voor in de TCe 90-motor, vooral na 80.000 km.
Herstel en kosten:
De kosten voor het vervangen van een ontstekingsspoel zijn relatief laag, tussen de 50 en 80 euro per spoel. De meeste auto’s hebben één ontstekingsspoel per cilinder, dus het vervangen van alle drie de spoelen zou tussen de 150 en 240 euro kosten.
4. Verstopte brandstofinjectoren
Brandstofinjectoren leveren nauwkeurige hoeveelheden brandstof in de verbrandingskamers van de motor. Na 8-10 jaar kunnen afzettingen van brandstof van lage kwaliteit of vuil de brandstofinjectoren verstoppen, wat de brandstofdoorstroming vermindert en leidt tot prestatieproblemen van de motor.
Het hoogprecisie directe brandstofinjectiesysteem dat in de TCe 90-motor wordt gebruikt, vereist zeer schone brandstof; zelfs kleine onzuiverheden of fluctuaties in brandstofkwaliteit kunnen leiden tot verstopping van de injectoren.
Tekenen van het probleem: problemen met het starten van de motor
Frequentie van het probleem:
Verstopte brandstofinjectoren zijn geen veelvoorkomend probleem, maar kunnen optreden bij motoren met een hoge kilometerstand of bij motoren die brandstoffen van lagere kwaliteit gebruiken.
Herstel en kosten:
Het reinigen van de brandstofinjectoren lost het probleem op, de kosten bedragen tussen de 50 en 100 euro. In ernstige gevallen moeten de brandstofinjectoren mogelijk worden vervangen, met vervangingskosten tussen de 150 en 250 euro.
Automonteurs raden aan om brandstof van hoge kwaliteit te gebruiken en regelmatig brandstoftoevoegmiddelen te gebruiken om verstopping van de brandstofinjectoren te voorkomen. Autobezitters moeten vermijden om de motor te laten draaien met een bijna lege brandstoftank, omdat deze gewoonte vuil in de injectoren kan introduceren.
Is de Renault Energy TCe 90-motor betrouwbaar?
De Renault Energy TCe 90-motor heeft een gemiddelde betrouwbaarheid, die vaak gemiddeld of iets onder gemiddeld scoort in vergelijking met andere kleine turbocharged motoren in zijn klasse. Hoewel deze motor wordt geprezen om zijn brandstofefficiëntie en compacte formaat, hebben terugkerende problemen zoals turbocharger-problemen en storingen van ontstekingsspoelen invloed gehad op de lange termijn betrouwbaarheid.
Veel betrouwbaarheid databases en autobewertingswebsites ranken de TCe 90-motor als een gemiddelde motor. Het wordt vaak beoordeeld met 3 sterren uit 5 sterren. De betrouwbaarheid neemt doorgaans af na 100.000 kilometer door slijtage van kritieke componenten zoals de turbocharger, distributieriem en ontstekingssysteem.
Levensduur van de Renault Energy TCe 90-motor
De typische levensduur van de Renault Energy TCe 90-motor, bij goed onderhoud, ligt tussen de 200.000 en 250.000 kilometer. Bij gemiddeld of verwaarloosd onderhoud kan deze motor belangrijke problemen ondervinden bij een kilometerstand van 100.000 tot 150.000 km, wat kostbare reparaties vereist.