Volvo Cars zei op 1 februari 2024 dat het zou stoppen met de financiering van Polestar Automotive Holding en de verantwoordelijkheid voor dit worstelende luxe automerk zou overdragen aan Volvo’s topaandeelhouder, China’s Geely Holding.
Door deze aankondiging steeg het aandeel van de Zweedse autofabrikant bij open markt met meer dan 30%.
De grote betrokkenheid van het in Zweden genoteerde Volvo Cars in Polestar, waar het ongeveer 48% van de aandelen bezit, is bekritiseerd door analisten die het belang zien als een belemmering voor de middelen van Volvo.
Net als andere nieuwe EV-merken en startups heeft Polestar moeite gehad om winst te maken, vooral sinds Tesla vorig jaar een prijzenoorlog begon.
Deze autofabrikant zei eerder deze maand dat het zijn toch al verlaagde leveringsdoelstellingen voor 2023 had gemist.
De aandelen van Polestar zijn met iets meer dan 83% gedaald sinds dit bedrijf in juni 2022 naar de beurs ging via een fusie met een special purpose acquisition company (SPAC).
Volvo Cars zei dat het heeft overwogen om de aandelen van Polestar over te dragen aan de aandeelhouders van Volvo, waardoor Geely een grote directe eigenaar van dit merk zou worden.
De aandelenkoers van Volvo steeg vandaag met 20%, nadat deze bij open markt met 32% was gestegen.
Geely verwelkomde in een aparte verklaring het besluit van Volvo om zijn middelen te concentreren op zijn eigen ontwikkeling.
“Geely Holding zal in de toekomst volledige operationele en financiële steun blijven bieden aan het onafhankelijke exclusieve merk (Polestar)”, aldus de Chinese groep.
“Deze steun vereist geen vermindering van het belang van Geely Holding in Volvo Cars”, voegde Geely Holding eraan toe.
Makelaar Bernstein zei echter dat hij een duidelijke mogelijkheid zag dat het Geely-ecosysteem zijn aandelen in Volvo zou kunnen verkopen.
Polestar zei vorige week dat het van plan is om wereldwijd ongeveer 450 banen te schrappen, oftewel ongeveer 15% van het personeelsbestand, te midden van “uitdagende marktomstandigheden”.
Dit bedrijf zei in november ook dat het zou proberen zijn afhankelijkheid van externe hulp te verminderen door een herzien bedrijfsplan te publiceren, dat onder meer het verkrijgen van aanvullende leningen van Volvo en Geely omvatte.
Dit nieuws zou vragen kunnen oproepen over de levensvatbaarheid van Polestar, dat ernaar streeft de cashflow in 2025 break-even te maken. Sommige analisten hebben gezegd dat het zinvoller zou kunnen zijn om het bedrijf Polestar op te nemen in Geely.
Volvo Cars rapporteerde intussen vandaag een groter dan verwachte stijging van de bedrijfswinsten in het vierde kwartaal, waarbij de bedrijfswinsten exclusief joint ventures en geassocieerde ondernemingen zijn gestegen naar 6,7 miljard Zweedse kronen, vergeleken met 3,9 miljard een jaar eerder.
Door LSEG geraadpleegde analisten hadden een gecorrigeerde winst vóór belastingen en rente (EBIT) verwacht van 6,5 miljard Zweedse kronen.
De BEV-marge (batterij-elektrisch voertuig) van Volvo bedroeg 13% in het kwartaal, vergeleken met 9% in het voorgaande kwartaal.
De toegenomen BEV-marge ondersteunt het vaste standpunt van Volvo-topman Jim Rowan dat de marges zullen blijven stijgen, ondanks het feit dat branchegenoten de alarmbel luiden over de vraag naar elektrische voertuigen en andere concurrerende bedrijven lager dan verwachte EV-marges zien.