Facelift met verbeterde technologie
Met de Q7 heeft Audi sinds 2005 een grote luxe SUV in het assortiment en de Q7 was tevens het eerste automodel met lange wielbasis van het merk. Pas later volgden de Q5, Q3 en andere modellen. En de tweede generatie Audi Q7 is niet meer zo jong; het is nu negen jaar oud. Er heeft al een facelift plaatsgevonden – en in plaats van een nieuwe generatie volgt nu de tweede revisie.
Met een aanzienlijk vernieuwde look en verbeterde technologie wil het grootste en meest variabele model Audi Q7 blijven concurreren met BMW X7, Mercedes Benz GLS-Klasse, Volvo XC90 en Land Rover Discovery. Deze grote SUV wordt nog steeds geproduceerd in de fabriek van Volkswagen Slowakije in Bratislava.
Nieuwe Matrix LED-koplampen
Als het om design gaat, heeft Audi veel aandacht aan de Q7 besteed. Naast de gewijzigde radiatorgrille met een nieuw interieur in honingraatlook zijn er ook nieuwe koplampen met smaller dagrijlicht in het bovenste gedeelte. Daaronder bevindt zich het hoofdkoplampelement, dat visueel gebaseerd is op de Q8. Voor het eerst zijn de koplampen van de Q7 ook verkrijgbaar in matrix-LED-technologie. Deze koplampen zijn optioneel ook te bestellen als HD matrix LED-koplampen. Dankzij 24 LED’s kan de armatuurgraphics verder worden geïndividualiseerd.
Ruimte voor zeven personen in de frisse Q7
Verderop bevinden zich nieuwe luchtinlaten die veel verticaler zijn gerangschikt. Aan het exterieur is er weinig veranderd, de hoekige uitstraling blijft behouden. De Audi Q7 heeft royale afmetingen: 5,07 meter lang, 1,97 meter breed en 1,74 meter hoog. De wielbasis van ongeveer drie meter biedt voldoende ruimte voor maximaal zeven passagiers.
De veranderingen aan de achterkant zijn subtiel: nieuwe lichtgraphics voor de achterlichten en een aangepaste achterschort – dat is alles. Er zijn ook vijf nieuwe velgontwerpen met maten tussen 20 en 22 inch.
Vier motoren voor de Q7
Als het om aandrijvingen gaat, maakt de Q7 nog steeds gebruik van de klassieke verbrandingsmotoren. Er zijn twee dieselmotorvarianten, de Q7 45 TDI is het instapmodel. Zijn drieliter zescilindermotor levert 231 pk en een maximumkoppel van 500 Nm. Hij accelereert in 7,1 seconden naar 100 km/u en haalt een snelheid van 226 km/u.
Als dat nog niet genoeg voor je is, kun je kiezen voor de grotere Q7 50 TDI. Dit model produceert 286 pk en maximaal 600 Nm koppel. Een snelheid tot 244 km/u is mogelijk en de auto accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 6,1 seconden.
Tot 3,5 ton aanhangerlast voor de V6-motoren
Naast de twee dieselversies komen er ook twee benzinemotoren. Het instapmodel is de 340 pk en 500 Nm sterke Q7 55 TFSI met zes cilinders, drie liter cilinderinhoud en directe injectie. Dit model bereikt een snelheid van 100 km/u in 5,6 seconden. Bovendien hebben alle V6-motoren een trekvermogen tot 3,5 ton.
Het topmodel is de SQ7 met een 4,0-liter V-8-motor met dubbele turbo. Net als voorheen produceert deze sportieve Q7 maar liefst 507 pk en 770 Nm uit zijn vierlitermotor, genoeg om in 4,1 seconden naar 100 km/u te sprinten.
Interieur nu meer digitaal
Het interieur van de Audi Q7 is nu veel digitaaler vormgegeven, van de rustieke uitstraling met veel knoppen is niet veel meer over – veel dingen doen hier denken aan de Q6- en Q8-modellen. Maar het nieuwste MIB4-infotainment wordt onthouden aan deze grote SUV; de Q7 moet nog steeds het MIB3-systeem gebruiken.
Nieuwe decoratieve elementen voor de Q7
Om dit te bereiken werden de materialen verbeterd en werd het uitrustingsaanbod verder verfijnd. Deze elementen omvatten zitsets met nieuwe stiksels, die nu standaard in een contrasterende kleur zijn, en nieuwe decoratieve elementen, bijvoorbeeld wortelessenhout voor de basisuitrusting en mat geborstelde aluminium sierdelen of carbon onderdelen voor de SQ7.
Onze mening:
Audi heeft de Q7 wat aangescherpt, optisch gemoderniseerd en voorzien van onder meer matrix-LED-technologie. Het interieur van dit automodel oogt nu veel digitaler. Maar de technologie erachter had wat moderner gekund, er is nog wel wat inhaalslag te maken.