Akula supercar met 592 pk V8 en handgeschakelde versnellingsbak

Ginetta onthult een straatlegale supercar met 592 pk V8 en handgeschakelde versnellingsbak. Akula komt eindelijk naar voren als een competitiebloedige supercar met meer bagageruimte dan een Ford Puma.

Ginetta Akula

Ginetta uit Leeds heeft de Akula onthuld, een 592 pk sterke supercar met een 6,4-liter atmosferische V8-motor die optioneel verkrijgbaar is met een handgeschakelde versnellingsbak.

Deze tweezitscoupé is een evolutie van de gelijknamige conceptauto uit 2019 (wat ‘haai’ betekent in het Russisch) en heeft een agressief exterieurontwerp met aerodynamische elementen die zijn afgeleid van Le Mans. Ook heeft de auto een bagageruimte van 473 liter, wat groter is dan de bagageruimte van een Ford Puma. Ginetta beschrijft het als een ‘continent-crosser’-auto die motorsporttechniek ‘in zijn puurste vorm’ belichaamt. De Akula weegt slechts 1190 kg, voornamelijk dankzij zijn monocoque en subframe van koolstofvezel.

Met zijn voorin het midden geplaatste motor die 592 pk en 670 Nm koppel bij 5100 tpm produceert, kan de Akula in slechts 2,9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren, wat overeenkomt met de snelheid van de Maserati MC20.

Ginetta Akula
Ginetta Akula

De kracht wordt naar de achterwielen gestuurd, die zijn uitgerust met Pirelli P Zero-banden, via een automatische versnellingsbak met zeven versnellingen en dubbele koppeling of een handgeschakelde zesversnellingsbak met een drievoudige plaatkoppeling. Ginetta verklaarde dat er veel moeite is gestoken in het verfijnen van de dynamiek van de Akula. Een belangrijke factor was de plaatsing van de V8-motor, wat resulteerde in een gewichtsverdeling van 50:50 van voor naar achter. Deze positie maakte ook de installatie van langere draagarmen mogelijk, waardoor ingenieurs de flexibiliteit hadden om een ​​instelbare ophanging te creëren die “een geweldige rijervaring” biedt.

Ginetta Akula
Ginetta Akula

Remmen wordt verzorgd door 360 mm voor- en achterschijven – met staal als standaard of koolstofkeramiek beschikbaar via het optionele Race Pack – en vierzuiger remklauwen. Het Race Pack bevat ook zespunts racegordels, Ginetta race-decals en een volledig racepak, exclusief de helm. In de auto bevindt zich een multifunctioneel racestuur van koolstofvezel, samen met een door Ginetta ontwikkeld infotainmentscherm en een draadloze oplader.

Binnen Ginetta Akula
Binnen Ginetta Akula

“In de 20 jaar dat ik Ginetta heb gehad, zijn er talloze hoogtepunten geweest. Maar geen enkele overtreft de lancering van de Akula”, aldus Ginetta-baas Lawrence Tomlinson.

Er worden slechts 20 exemplaren van de Akula geproduceerd, met prijzen vanaf £275.000 exclusief belastingen. De Akula voegt zich bij Ginetta’s line-up van straatauto’s naast de onlangs gelanceerde G56 GTR sportwagen en de ‘geremasterde’ G10 uit de jaren 60.

Laatste artikels

spot_img

Gerelateerde artikelen