Beoordeling Suzuki GSX-8R 2024: is het een echte sportmotor?

De 2024 Suzuki GSX-8R is comfortabel en verrassend veelzijdig, maar is het een echte sportmotor?

Hoogtepunten

  • GSX-R-geïnspireerde stroomlijnkappen
  • Nieuw ophangsysteem
  • Comfortabele rijpositie
  • Vermogen: 82 pk
  • Zithoogte: Medium (810 mm)
  • Gewicht: gemiddeld (205 kg)

De klasse van middengewicht sportmotoren heeft zichzelf de afgelopen vijftien jaar getransformeerd, waarbij ze afstand heeft genomen van hardcore, supersportmotoren met intense prestaties en zich heeft begeven naar de arena van meer gemakkelijke machines.

Dit nieuwe segment kende veel succes. Motoren zoals Kawasaki’s Ninja 650 en Honda’s CBR650R werden gebouwd met goedkopere componenten en dubbelcijferige pk’s. Deze motorfietsen vertoonden sport-tourer-achtige manieren, waardoor de grens tussen comfort en sport vervaagde, en ze hadden een prijskaartje dat onmogelijk te negeren was. De verkoop van supersportmotoren kelderde, terwijl zachtere sportmotoren zeer goed verkochten.

Maar nu concurreren er veel uitstekende supersportmotoren in dit segment, die allemaal strijden om de eerste plaats. Triumph heeft zich bij het feest aangesloten met hun Daytona 660, Kawasaki verbaasde de wereld door hun schreeuwende ZX-4RR uit te brengen, en natuurlijk is er het gevestigde duo van de enorm agressieve Yamaha R7 en de krachtigere, premiumere Aprilia RS 660. Voor de eerste keer de afgelopen jaren is de supersportklasse niet alleen terug, maar ook met wraak, en Suzuki heeft zich bij het feest aangesloten met hun GSX-8R.

Toen Suzuki een paar jaar geleden voor het eerst de naakte GSX-8S-motorfiets onthulde, zinspeelde het op de mogelijkheid van een meer circuitgerichte versie met volledige stroomlijnkappen. Trouw aan de verwachtingen heeft Suzuki de GSX-8S nu getransformeerd in een GSX-8R met volledige stroomlijnkappen voor een slanker, aerodynamischer uiterlijk en betere circuitklare prestaties.

Suzuki GSX-8R uit 2024

Naast het opvallende nieuwe uiterlijk en de kuip heeft de GSX-8R niet-verstelbare Showa SFF-BP-vorken gekregen (ter vervanging van de KYB-units op de 8S). Bovendien is hij uitgerust met een Showa-schokdemper met instelbare veervoorspanning en een set hogere stangen die boven de bovenste jukken uitsteken. Suzuki is echter niet veel verder gegaan met hun veranderingen. Ze gebruiken exact hetzelfde chassis met identieke geometrie, naast dezelfde parallelle tweelingmotor, zonder enige verandering.

De veranderingen in het ophangingssysteem van de 8R maken een merkbaar verschil, waardoor hij een scherper en sportiever gevoel krijgt. De voorvork biedt betere ondersteuning, waardoor u met vertrouwen bochten kunt manoeuvreren en de grenzen kunt verleggen. Wees echter voorzichtig, want de beperkte bodemvrijheid kan een probleem worden. De rijpositie is meer gefocust en biedt comfort zonder de extreme agressiviteit van een echte supersportmotorfiets.

Suzuki GSX-8R uit 2024
Suzuki GSX-8R uit 2024
De remmen van de Suzuki GSX-8R, dezelfde als in de 8S, hebben een sterke beet maar worden gehinderd door een te gevoelig ABS-systeem.
De remmen van de Suzuki GSX-8R, dezelfde als in de 8S, hebben een sterke beet maar worden gehinderd door een te gevoelig ABS-systeem.

De motor is nog steeds indrukwekkend, met een vermogen uit het middenbereik en de mogelijkheid om lui te zijn met de versnellingsbak, die standaard wordt geleverd met een soepele quickshifter en autoblipper. Ook al blijft de motor in alle opzichten ongewijzigd, hij is zeer gebruiksvriendelijk met net genoeg kracht om plezier mee te hebben, vooral op krappe en bochtige wegen.

Testrit met de Suzuki GSX-8R uit 2024
Testrit met de Suzuki GSX-8R uit 2024
https://mcn-images.bauersecure.com/wp-images/230512/900x0/2024-suzuki-gsx-8r-02.jpg

Op het circuit is het ontzettend leuk om te rijden, waarbij je een Honda CB500-achtig gevoel krijgt in zijn behoefte aan bochtensnelheid. Wilt u een machine waarmee u gemakkelijk naar een circuitdag kunt rijden, elke sessie kunt doen en er comfortabel mee naar huis kunt rijden? De GSX-8R is een goede optie.

De GSX-8R laat echter vrij snel zijn beperkingen zien, dus hoewel minder ervaren rijders zullen genieten van het zachtere karakter, zullen meer ervaren of sportievere rijders wat meer bodemvrijheid en een meer ontspannen, rechtopstaande rijpositie willen.

Als je op zoek bent naar een sportieve en doelgerichte motorfiets, dan is de GSX-8R niet de motorfiets voor jou. Maar als je een goede balans wilt tussen sportiviteit en comfort, dan is deze motorfiets de juiste keuze. De GSX-8R is comfortabel voor zowel cruisen op de weg als voor wat circuitactie.

Testrit met de Suzuki GSX-8R uit 2024
Testrit met de Suzuki GSX-8R uit 2024
https://mcn-images.bauersecure.com/wp-images/230512/900x0/2024-suzuki-gsx-8r-06.jpg
Technische specificaties
Motorgrootte 776 cc
Motor type Vloeistofgekoelde parallelle twinmotor
Frame type Buisvormig staal
Brandstof capaciteit 14 liter
Stoelhoogte 810 mm
Gewicht 205 kg
Voorwielophangingssysteem Niet-verstelbare Showa SFF-BP-vorken
Achterwielophangingssysteem Voorbelasting verstelbare monoshock
Voor rem 2 x 310 mm schijven met radiale Nissin-remklauwen met vier zuigers en ABS
Achterrem 240 mm schijf met Nissin-remklauw met enkele zuiger en ABS
Maat voorbanden 120/70 x 17
Maat achterbanden 180/55 x 17

Laatste artikels

spot_img

Gerelateerde artikelen