3 vervelende problemen van de Renault 1.3 TCe-motor

De Renault 1.3 TCe-motor, ook wel H5Ht-motor genoemd, is een benzinemotor met turbocompressor, mede ontwikkeld door de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance en Mercedes-Benz. Ondanks het innovatieve ontwerp en de prestaties zijn er naar verluidt enkele vervelende problemen. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende problemen met de Renault 1.3 TCe-motor en begeleiden we u bij het oplossen van deze problemen.

3 vervelende problemen van de Renault 1.3 TCe-motor
De Renault 1.3 TCe-motor

Veel voorkomende problemen met de Renault 1.3 TCe-motor

1. Koolstofafzetting op de inlaatkleppen

Motoren met directe brandstofinjectie, zoals de Renault 1.3 TCe-motor, hebben vaak koolstofophoping op de inlaatkleppen en poorten. Dit koolstofresidu is een bijproduct van de verbranding van olie en brandstof.

Koolstofophoping op de inlaatkleppen van de Renault 1.3 TCe-motor
Koolstofophoping op de inlaatkleppen van de Renault 1.3 TCe-motor

Reparatie en kosten

Om dit probleem op te lossen moeten de inlaatkleppen en poorten gereinigd worden, wat gemiddeld 130 euro kost.

Ons advies

Regelmatig onderhoud en het gebruik van hoogwaardige brandstof helpen het risico op koolstofophoping te verminderen.

2. Overmatig olieverbruik

Overmatig olieverbruik is een ander probleem van de Renault 1.3 TCe-motor. De oorzaken zijn vaak problemen met het motorblok, cilinderwanden, zuigers of olieringen die niet voldoen aan de technische specificaties.

Ons advies

Het regelmatig controleren van het oliepeil en het onmiddellijk aanpakken van een merkbare toename van het olieverbruik helpen verdere schade te voorkomen.

3. Motor trilt als de auto rijdt bij koud weer

Sommige Renault-bezitters hebben gemeld dat hun motoren veel trillen als ze bij koud weer rijden. Dit probleem kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder de brandstofkwaliteit of het ontstekingstijdstip.

Renault 1.3 TCe-motor
Renault 1.3 TCe-motor

Reparatie en kosten

De reparatie bestaat vaak uit het aanpassen van het ontstekingstijdstip of het gebruiken van een andere soort brandstof. De kosten zijn afhankelijk van de specifieke reparatie die nodig is.

Ons advies

Als u de aanbevolen brandstofsoort gebruikt en ervoor zorgt dat uw auto goed wordt onderhouden, kunt u dit probleem verhelpen.

Is de Renault 1.3 TCe-motor betrouwbaar?

Ja, de Renault 1.3 TCe-motor wordt als betrouwbaar beschouwd. De fabrikant beweert dat deze motor, na ruim 40.000 uur testen en simulaties, voldoet aan alle kwaliteitsnormen van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance en Daimler. Veel experts zijn het erover eens dat de ingenieurs van Mercedes en Renault erin zijn geslaagd een werkelijk betrouwbare kleine turbomotor te creëren. Op de 1.3 TCe-motor zijn geen ernstige ontwerpfouten aangetroffen. Natuurlijk kun je op internet onderwerpen vinden over sommige problemen met deze motor, maar in feite komen deze problemen alleen voor bij sommige Renault-auto’s.

Deze 1,3-liter viercilinder turbomotor met directe injectie is mede ontwikkeld door de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance en Mercedes-Benz. Het debuteerde in 2017 en heeft vier varianten: TCe115, TCe140, TCe150 en TCe160.

De belangrijkste kenmerken van de Renault 1.3 TCe-motor zijn onder meer:

– Een volledig aluminium motorblok met cilinderwanden met plasmacoating.

– Een gesmede krukas en lichtgewicht aluminium zuigers met een speciale grafietcoating voor optimale wrijving en slijtvastheid.

– Directe brandstofinjectie en een turbocompressor.

Veel autobezitters melden dat de Renault 1.3 TCe-motor tot 200.000 kilometer heeft gereden zonder grote problemen. Sommige bronnen zeggen dat deze motor bij goed onderhoud, gebruik van de juiste kwaliteit olie en brandstof en regelmatige controles zo’n 300.000 tot 370.000 kilometer kan rijden.

Zoals bij elke motor hangt de betrouwbaarheid van de Renault 1.3 TCe echter sterk af van hoe goed hij wordt onderhouden en van de rijomstandigheden.

Laatste artikels

spot_img

Gerelateerde artikelen